Pagină web realizată în program pentru crearea site-uri, WebWave.
FUNDAŢIA HUMANITAS PRO DEO – FILIALA ANINA
325100, ANINA, STR. SPITALULUI, NR. 2, JUD. CARAȘ-SEVERIN, ROMÂNIA
Tel. +40 737. 514. 271, E-mail: hpd_fa@yahoo.com, caminpvanina@gmail.com, C.I.F. - 40894511
Fundația – filială este înscrisă în Registrul asociațiilor și fundațiilor de la Judecătoria Oraviţa, Jud. Caraş-Severin, România, nr. și data înscrierii: 4/01.04.2019, cf. Încheierii CC nr. 229/12.03.2019 pronunțată în dosar nr. 332/273/2019
CĂMINUL PENTRU PERSOANE ADULTE ȘI VÂRSTNICE
din cadrul Fundației HUMANITAS PRO DEO – filiala ANINA
RAPORT ANUAL DE ACTIVITATE 2023
PREZENTARE GENERALĂ
Căminul pentru Persoane Adulte și Vârstnice din cadrul Fundației Humanitas PRO DEO- filiala Anina, are ca scop acordarea în regim rezidențial a serviciilor de îngrijire socială și medicală primare, persoanelor adulte și vârstnice cu sau fără aparținători, aflate în imposibilitatea de a se întreține singure.
Căminul pentru Persoane Adulte și Vârstnice, este preluat și administrat de către Fundația Humanitas PRO DEO prin Hotărârea nr.3 din 09.01.2019 emisă de către Consiliul Local Anina, prin care s-a aprobat Convenția de Parteneriat nr.879 din 11.02.2019 între UAT Anina și Fundația Humanitas PRO DEO cu sediul în localitatea Oțelu Roșu, str. Republicii, nr.66-68, Căminul pentru Persoane Adulte și Vârstnice Anina, cu sediul în str. Spitalului, nr.2, localitatea Anina, jud. Caraș-Severin.
Activitatea Căminului pentru Persoane Adulte și Vârstnice din cadrul Fundației Humanitas PRO DEO- filiala Anina, se desfășoară conform prevederilor legale generale, ale celor speciale, la nivelul standardelor naţionale.
Personalul căminului este constituit din angajați, colaboratori specializați în diferite domenii de activitate, și voluntari în beneficiul vârstnicilor rezidenţi în unitate.
Căminul pentru Persoane Adulte și Vârstnice, oferă condiţii pentru rezidenţă permanentă pentru un număr de … de persoane adulte și vârstnice, cu domiciliul în diferite zone ale județului, care au nevoie de asistenţă de specialitate socio-medicală pentru a duce o viaţă demnă până la final.
Potenţialii beneficiari ai serviciului sunt persoane adulte și vârstnice care se găsesc într-o situaţie de vulnerabilitate, respectiv, imposibilitatea de a-şi asigura singure activităţile de bază ale vieţii zilnice, nu se pot gospodări singure şi necesită asistenţă şi îngrijire.
Fiind un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice, Căminul pentru persoane adulte și vârstnice are ca scop principal acordarea de servicii calitative pentru asigurarea nevoilor sociale asistaţilor şi creşterea calităţii vieţii acestora.
Pentru a realiza propria misiune, se urmăreşte să se atingă următoarele obiective:
să asigure persoanelor adulte și vârstnice îngrijite maximum posibil de autonomie și siguranță;
să ofere condiții de îngrijire care să respecte identitatea, integritatea și demnitatea beneficiarilor;
să permit menținerea sau ameliorarea capacităților fizice și intelectuale ale persoanelor vârstnice;
să asigure supravegherea și îngrijirea necesară;
să prevină și să trateze consecințele legate de procesul de îmbătrânire;
Activităţile/serviciile principale oferite sunt:
îngrijiri medicale curente asigurate ȋn ambulatoriu;
supraveghere;
îngrijiri medicale curente asigurate ȋn ambulatoriu;
cazare pe perioadă nedeterminată;
consiliere de suport/psihoterapii;
fizioterapie;
menaj;
alte activități administrative.
Principiile care stau la baza acordării serviciilor oferite în cadrul Căminului pentru Persoane Adulte și Vârstnice Anina, sunt următoarele:
respectarea și promovarea cu prioritate a interesului persoanei beneficiare;
protejarea și promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în cee ace privește egalitatea de șanse și tratament, participarea egtală, autodeterminarea, autonomia și demnitatea personal și întreprinderea de acțiuni nedescriminatorii și positive cu privire la persoanele beneficiare;
asigurarea protecției împotriva abuzului și exploatării persoanei beneficiare;
deschiderea către comunitate;
asistarea persoanelor fără capacitate de exercițiu în realizarea și exercitarea drepturilor lor;
asigurarea în mod adecvat a unor modele de ROI și statut social, prin încadrarea în unitate a unui personal mixt;
sigurarea opiniei persoanei beneficiare și luarea în considerare a acestora, ținându-se cont după caz de vârsta și de gradul său de maturitate, de discernământ și capacitate de exercițiu;
facilitarea menținerii relațiilor personale ale beneficiarului și a contractelor directe, după caz, cu frații, părinții, alte rude, prieteni, precum și cu alte personae față de care acesta a dezvoltat legături de atașament;
promovarea unui model personalizat și individualizat de îngrijire a persoanei beneficiare;
asigurarea unei îngrijiri individualizate și personalizate a persoanei beneficiare;
preocuparea permanent pentru identificarea soluțiilor și modalităților care stau la baza dezvoltării potențialului și abilităților persoanei beneficiare de a trăi independent;
asigurarea unei intervenții profesioniste, prin echipe pluridisciplinare;
asigurarea confidențialității și a eticii profesionale;
primordialitatea responsabilității persoanei, familiei cu privire la dezvoltarea propriilor capacități de integrare social și implicarea activă în soluționarea situațiilor de dificultatecu care se pot confrunta la un moment dat;
colaborarea centrului unității cu serviciul public de asistență social.
DESCRIEREA ACTIVITĂŢILOR / SERVICIILOR OFERITE
Găzduirea pe perioadǎ nedeterminatǎ;
Găzduirea beneficiarilor în camere cu 2,3,sau 4 paturi, prevăzute fără grup sanitar propriu, are mobilier, spaţii sigure şi accesibile beneficiarilor, adaptate şi echipate pentru a permite şi încuraja mobilitatea şi autonomia vârstnicilor;
Sală de mese dotată cu TV, bibliotecă, spații comune pentru socializare și jocuri de societate, spațiu exterior destinat plimbărilor în aer liber și recreere;
Bunuri de natura obiectelor de inventar: paturi adaptate nevoilor vârstnicilor, lenjerie şi accesorii de pat, noptieră, dulap, fotoliu, măsuţă, scaune, fotoliu rulant, cadru ortopedic, cârje etc.
Igienizarea şi întreţinerea camerelor de locuit și a spațiilor comune. Efectuarea de către personalul de îngrijire a curăţeniei în camere, şi igienizarea toaletelor, băilor şi a tuturor obiectelor de igienă personale şi comune, menaj legat direct de mediul asistatului;
Se asigură beneficiarilor o alimentaţie în concordanţă cu nevoile şi preferinţele lor, şi cu regimurile recomandate, constând în trei mese pe zi şi gustări, preparate în bucătăria proprie, oferindu-se meniuri complete şi variate;
Servirea mesei are loc în sala de mese, într-o ambianţă plăcută, iar beneficiarii care nu se pot deplasa sau nu se pot servi independent, au primit masa în cameră fiind ajutaţi sau hrăniţi de către personalul infirmier;
Se asigură hidratarea corespunzătoare a vârstnicilor, având grijă ca necesarul de lichide să fie administrat preponderent pe cale orală, sub formă de ceaiuri, compoturi, apă potabilă etc.
Spălarea şi igienizarea lenjeriei de pat și de corp, şi a garderobei personale a vârstnicilor, se efectuează de către personalul specializat, la serviciul de spălătorie din cadrul unităţii.
ASISTENŢĂ MEDICALĂ ŞI ÎNGRIJIRE
Unitatea a asigurat pentru acest serviciu, personal specializat constând din asistenţi medicali, infirmiere, medic de familie/generalist, medic psihiatru, asistent social, psiholog, fizioterapeut.
Prin această activitate de bază s-au asigurat:
Servicii de menţinere a sănătăţii, terapie şi recuperare medicală, fizioterapie în baza evaluării/reevaluării nevoilor individuale, şi administrarea medicaţiei în baza prescripţiilor medicale, cu respectarea normelor legale în vigoare;
Monitorizarea în scop preventiv şi terapeutic a stării de sănătate fizică şi psihică a beneficiarilor, evaluarea şi adaptarea regimului alimentar conform indicaţiilor medicale.
Cunoscând transformările pe care vârstnicii le trăiesc și obstacolele principale pe care le au de înfruntat, psihologul unității noastre a sprijinit vârstnicii beneficiari în trăirea acestei etape de viață cu demnitate optimizând prin intervenții specifice starea lor psihică.
Îmbătrânirea este un proces care implică numeroase situaţii de risc şi evenimente stresante, de la alterarea funcţiilor cognitive şi senzorio-motorii, la pierderea persoanelor dragi sau incapacitatea de a păstra nivelul de activism. S-a avut în vedere identificarea unor activităţi de petrecere a timpului pentru vârstnici prin discutarea opţiunilor personale cu privire la petrecerea timpului pe care îl are la dispoziţie, înţelegerea importanţei urmăririi tratamentului prescris de medicii specialiști şi avantajele urmăririi acestui tratament.
SOCIALIZARE ŞI PETRECEREA TIMPULUI LIBER
Asistentul social asigură consilierea şi asistenţa socială a beneficiarilor, identificarea nevoilor personale, sociale necesare îmbunătăţirii sau menţinerii stării de confort psihic, al relaţionării cu mediul, cu ceilalţi asistaţi şi familia. De asemenea organizeazǎ activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, cu scopul satisfacerii nevoilor majore de protecţie afectivă, de recunoaştere socială, de manifestare a experienţei, a nevoii de a interacţiona şi a stabili relaţii sociale etc. Se acordǎ consiliere psiho-socială vârstnicilor, în vederea acomodării acestora la viaţa de comunitate şi depăşirea oricăror dificultăţi, promovându-se dezvoltarea umană şi dreptatea socială.
De asemenea psihologul oferǎ mediere, consiliere şi intervenţie în situaţii de criză şi intermedierea legăturilor cu familia şi anturajul.
Persoanele asistate sunt cooptate în planificarea şi organizarea unor activităţi culturale, sărbătorirea zilelor de naştere şi de nume, accesul la vizionarea unor emisiuni TV, accesul la presă. De asemenea este facilitatǎ primirea de vizite din partea familiei sau a prietenilor.
Pe parcursul anului 2023 au avut loc diferite evenimente la care au participat beneficiarii de servicii sociale, un caracter mai deosebit având următoarele activităţi:
În ziua de 15 ianuarie activități de sărbătorire a scriitorului Mihai Eminescu recitat poezii, basm, istoria autorului activitate susținută de asistentul social;
Sărbătorirea zilelor de 1 şi 8 Martie;
Sărbătorirea Sfintelor Paște;
Sărbătorirea zilei Maicii Domnului;
Organizarea de slujbe și servicii religioase în capela amenajată în incinta căminului. Participarea beneficiarilor la slujbele officiate de către reprezentanții cultelor de care aparțin;
Organizarea petrecerilor de aniversare a zilelor de naștere și onomastice pentru sărbătoriții din lună;
Participarea la jocuri de societate: remi, șah, cărți ș.a.;
La 1 octombrie s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Vârstnicului, printr-o celebrare religioasă specială, în incinta căminului, la care au participat beneficiarii de servicii sociale din cămin şi personalul, după care sărbătoarea a continuat cu o masă festivă;
În cadrul centrului s-au organizat activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, în scopul satisfacerii nevoilor majore de protecţie afectivă, de recunoaştere socială, de manifestare;
Cu ocazia sosirii Sărbătorilor de iarnă rezidenții căminului, cu mare bucurie, au împodobit brazii din cămin pe acordurile colindelor și au așteptat cu nerăbdare Nașterea Mântuitorului.
PERSONALUL CĂMINULUI PENTRU PERSOANE ADULTE ȘI VÂRSTNICE DIN CADRUL FUNDAȚIEI HUMANITAS PRO DEO - filiala ANINA
director cămin
asistent social
3 asistente medicale ( 1 ȋn suspendare CIM )
6 infirmiere
3 ȋngrijitoare
2 psihologi
1 expert contabil
1 protezator manichiurist (suspendare CIM din decembrie 2023)
1 fizioterapeut
2 bucǎtari
1 ajutor bucǎtar
2 lǎcǎtuși
1 femeie de servici
VOLUNTARI:
2 asistenți sociali
2 asistenți medicali
1 contabil